Kurz robotiky ASURO pro nadané žáky

Vydáno: 2 minuty čtení

Talentcentrum NIDV nabízí žákům středních škol příležitost zúčastnit se jedinečné vzdělávací aktivity. Jedná se o Základní kurz robotiky - robot ASURO (online kurz s workshopem), který vyvrcholí exkurzí do high-tech institutu pro letectví a kosmonautiku DLR v Mnichově, Německu (www.dlr.de).

Aktivita je vhodná pro žáky středních škol, kteří mají zájem o technické obory a rádi cvičí technické myšlení. V průběhu kurzu si žáci osvojí sestavování elektronických zařízení, zásady vývoje software, techniky návrhu autonomních řídicích algoritmů, programování v jazyce C a programování jednočipových mikropočítačů ATMEL.

Aktivita pro nadané žáky se skládá
1) z online kurzu s prezenčním workshopem, kde se žáci pod vedením zkušených odborníků sestaví robota a naučí jej vykonávat zadané úlohy (konec února až červen);
2) z vícedenní zahraniční exkurze do high-tech institutu pro letectví a kosmonautiku DLR v Mnichově, Německu (www.dlr.de) (začátek června).

Kurz je složen z několika moderovaných úloh. Jejich témata jsou zvolena tak, aby na sebe navazovala a postupně studentům rozšiřovala jejich dovednosti. Pokud student v dané oblasti nemá žádné nebo jen velmi malé zkušenosti, bude zpracování úloh znamenat velmi intenzivní osvojování nových znalostí. Abychom zmírnili studijní zátěž, připravili jsme balíček materiálů pro samostatnou předběžnou přípravu s možností kontaktovat lektora, kterou každý student může dle svého uvážení před zahájením kurzu podstoupit. V průběhu předběžné přípravy a vypracování úloh probíhá komunikace s lektory, s koordinátorem a s ostatními studenty prostřednictvím online výukového prostředí.

Časová náročnost kurzu je závislá na úrovni zkušenosti žáků s programováním. Úlohy jsou zadávány na 14 dní.
Komunikační jazyk: čeština / angličtina

Účastníkům kurzu jsou hrazeny náklady na tréninkovou destičku, skládačku robota a zahraniční exkurzi (cestovné, ubytování a stravné).

Podmínkou účasti je zájem o obor, vysoká motivace a pracovní nasazení.

Počet míst na zahraniční exkurzi je omezen na 15 žáků.
Kritériem výběru bude zejména motivace žáka k účasti a aktivní účast v online kurzu, tj. úplnost a kvalita vypracovaných úloh.

Přihláška zde

Klíčové termíny - harmonogram:
Uzávěrka přihlášek: 9. 2. 2015
Zahájení online kurzu - přípravná část: 9. 2. 2015
Zahájení online kurzu - zadání úlohy: 9. 3. 2015
Společný workshop 28. 3. nebo 4. 4. 2015
Exkurze do DLR v Mnichově první týden v červnu 2015

Zakončení online kurzu 20. 6. 2015