Kdo je etickým hackerem České republiky?

Vydáno: 3 minuty čtení

Studentská národní soutěž ČR v kybernetické bezpečnosti 

Národní finále

Národní finále studentské soutěže ČR v kybernetické bezpečnosti organizované Pracovní skupinou kybernetické bezpečnosti AFCEA a celou řadou státních, akademických i profesní organizací se uskutečnilo ONLINE 20. května 2021.
Finále se zúčastnilo 44 nejlepších studentů a studentek z 25 základních, středních a vysokých škol, kteří soutěžili ve třech věkových kategoriích. Soutěžící se do finále probojovali úspěšným absolvováním dvou vyřazovacích online kol, která absolvovalo více než 3.700 studentů z téměř 200 škol z celé České republiky.
Národní finále bylo vysíláno živě z finálového studia, jehož organizaci zastřešovalo Centrum kybernetické bezpečnosti, z.ú., a technicky zajistili studenti z Mediálního domu Preslova (SSPŠ a Gymnázium Praha). V průběhu devíti hodinového osvětově-odborného vysílání se uskutečnilo šest odborných diskusních panelů, devět odborných vystoupení, 13 interview a dalších živých i předtočených rozhovorů. Záznam z vysílání

Oficiální výsledky

Všichni finalisté prokázali vynikající znalosti. Absolutním vítězem a vítězem středoškolské kategorie se stal Jan Kučera (SOŠ Březová), který získal 515 bodů. V kategorii studentů starších 20 let zvítězil Adam Ivora (Masarykova univerzita v Brně), který získal 501 bodů. V juniorské kategorii studentů mladších 15 let zvítězila Anna Jungmannová (ZŠ Doctrina, Liberec), která získala 205 bodů. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne v létě v Brně v rámci letní školy kybernetické bezpečnosti.

Letní škola kybernetické bezpečnosti

Letní škola kybernetické bezpečnosti se opět uskuteční v Brně. K účasti bude pozváno 27 finalistů. Program letní školy připravujeme ve spolupráci s KYPO Masarykovy Univerzity v Brně, s Univerzitou obrany a dalšími státními, akademickými a neziskovými organizacemi. Součástí letní školy bude nejen program zaměřený na prohloubení znalostí studentů, ale i na získání nových zkušeností při týmové spolupráci. Studenti budou mít rovněž příležitost potkat se a seznámit s partnery soutěže, jejich možnými budoucími zaměstnavateli.

6. ročník soutěže

V září 2021 bude zahájen již šestý ročník soutěže. Soutěž zůstává tříkolová. Její první „osvětové“ kolo odstartuje on-line 10. září 2021. Finále šestého ročníku bude hostit Plzeňský kraj za podpory svého inovačního centra SIT Port, které provozuje Správa informačních technologií města Plzeň. Organizátoři vycházejí z dosavadních zkušeností a opět očekávají účast několika tisíců žáků a studentů z celé ČR.
Více informací na www.kybersoutez.cz.

 

Zdroj: Tisková zpráva ze dne 27. 5. 2021, Nakit