Jak pomáhat dětem a mladým nezabíjet čas? Startuje Týden nízkoprahových klubů, po celém Česku se představí služby pro teenagery

Vydáno: 3 minuty čtení

Dětem i mladým pomáhají ve škole i v rodině. Hledají je na ulici a nabízí jim zázemí v nízkoprahových klubech. Jak vypadá práce streetworkerů v souvislosti s teenagery a jak fungují nízkoprahové kluby, chce veřejnosti představit celorepubliková kampaň Týden nízkoprahových klubů, která poběží od 24. do 30. září po celém Česku. Letos již podvanácté.

Více než šest desítek nízkoprahových zařízení pro děti a mládež se v tomto týdnu otevírá široké veřejnosti. Rodiče mohou využít i bezplatné poradenství a ptát se na otázky týkající se problémů spojených s dospíváním jejich dětí - od užívání drog přes záškoláctví, sprejerství, vandalismus až po útěky z domova apod.

Společně s Českou asociací streetwork, která Týden nízkoprahových klubů organizuje, chtějí upozornit na význam nízkoprahových a terénních programů pracujících s teenagery. Každý rok se v problémech ocitá až několik desítek tisíc dětí a mladých lidí. Odborní pracovníci teenagerům pomáhají nezabíjet čas, řeší s nimi problémy spojené s dospíváním, vztahy v rodině i školní neúspěchy.

„Naši klienti se nám svěřují s problémy a tématy, kterým se rodiče často vyhýbají. Představujeme pro ně dospělou osobu, kterou ve svém okolí běžně nemají. Mohou k nám přijít jen tak zevlovat, jak sami říkají, zahrát si fotbálek nebo stolní hry, zarepovat. To hlavní ale je, že si mohou popovídat o věcech, které je tíží, od problémů ve vztazích, rodinných potížích až po experimenty s návykovými látkami nebo sexualitou,” uvádí Martina Zikmundová, ředitelka České asociace streetwork. 

Kluby vznikají v malých i velkých městech, ve vyloučených lokalitách nebo tam, kde se mládež schází. Mohou mít i podobu pojízdného autobusu či maringotky umístěné například v blízkosti školy či sportovního hřiště. Terénní sociální pracovníci, neboli streetworkeři, nepůsobí pouze v nízkoprahových klubech, ale mladé aktivně vyhledávají - nejčastěji jde o parky, hřiště i obchodní centra.

Nízkoprahových klubů je v ČR podle České asociace streetwork celkem 237. V těchto službách, které jsou klasickou registrovanou sociální službou, působí v celé zemi odhadem pouze 900 pracovníků. Veškeré služby jsou klientům poskytovány zdarma. Financování je zajištěné z krajských a evropských dotačních programů, stabilní podpora těchto služeb nicméně podle Asociace stále chybí.

Přehled zapojených zařízení a plánovaných akcí v rámci Týdne nízkoprahových klubů najdete na www.streetwork.cz.

 

Zdroj: Tisková zpráva ze dne 24. září 2018 - Česká asociace streetwork