Informace k vyvěšování státní vlajky při státním smutku

Vydáno: 2 minuty čtení

Při státním smutku (vyhlašuje vláda) se na budovách, na kterých se vyvěšuje státní vlajka zejm. při příležitosti státních svátků, vyvěšuje státní vlajka na znamení smutku. Vlajková výzdoba začíná v 16:00 předcházejícího dne a končí v 8:00 dne následujícího po dni státního smutku.

Na znamení smutku se vlajka spustí na půl žerdi. Není-li v době vyhlášení státního smutku státní vlajka vyvěšena, postupuje se při jejím vyvěšení tak, že se nejprve vztyčí až na vrchol stožáru (nechá se cca 5 vteřin vlát) a následně se spustí. Je-li již vyvěšena, spustí se na půl žerdi.

Pokud je současně se státní vlajkou na jiném stožáru vyvěšena jiná vlajka, resp. jiné vlajky, je nutno spustit na půl žerdi i tyto vlajky, a to do stejné výše, jako je spuštěna vlajka státní.

Spuštění vlajky na půl žerdi je ovšem možné pouze při vyvěšení vlajky na vlajkovém stožáru.

Není-li možno státní vlajku vyvěsit na půl žerdi zejména proto, že je na dotčené budově vyvěšována formou praporu do držáku (tuleje), postupuje se následovně:

Je-li na budově jen jeden držák, vyvěsí se místo státní vlajky černý prapor. Jsou-li na budově dva držáky, vyvěsí se státní vlajka nalevo při čelním pohledu na budovu a černý prapor napravo. Je-li na budově více držáků (a na všech budou vyvěšeny vlajky/prapory), platí obecná pravidla hierarchie vlajek – tedy státní vlajka je vždy na nejčestnějším místě.

Na znamení státního smutku se nikdy nevyvěšuje na společném stožáru státní vlajka s černou vlajkou!
 

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations 

 

Zdroj: https://www.mvcr.cz/clanek/informace-k-vyvesovani-statni-vlajky-pri-statnim-smutku.aspx