Evropský den jazyků 2019: Speakdating v Lucerně

Vydáno: 3 minuty čtení

Evropský den jazyků je den podpory jazykového vzdělávání v Evropě. Z iniciativy Rady Evropy se od roku 2001, což byl Evropský rok jazyků, slaví každoročně 26. září. Každý, koho cizí jazyky baví , si tak může v tento den od 16 do 20 hodin sednout na pět minut k učiteli cizího jazyka a popovídat si s ním nebo se naučit pár frází, a to v rámci  tradičního Speakdatingu, který se koná v pražské Galerii Lucerna. Vstup je zdarma.

Hlavní cíle EDJ:

  • zvýšit povědomí veřejnosti o důležitosti jazykového vzdělávání, podpořit vícejazyčnost a mezikulturní porozumění;
  • propagovat jazykové a kulturní bohatství Evropy;
  • povzbudit celoživotní jazykové vzdělávání ve škole i mimo ni.

Webová stránka věnovaná EDJ: http://edl.ecml.at/  je dostupná v 35 jazycích (včetně češtiny) a jsou na ní v kalendáři EDJ zaregistrovány stovky akcí. Akce EDJ, které probíhají v Evropě a stále více i na dalších kontinentech, organizují většinou školy, univerzity, jazykové a kulturní instituce, asociace a také překladatelské kanceláře Evropské komise.

Národním kontaktem pro získání propagačních materiálů je Ing. Kateřina Kubátová (katerina.kubatova@msmt.cz). Zasílání požadovaných propagačních materiálu začne v průběhu srpna a bude trvat do 26. září 2019 – Evropského dne jazyků.

Pokud v rámci EDJ chystáte nějakou aktivitu nebo událost, nezapomeňte ji zaregistrovat zde: https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/language/cs-CZ/Default.aspx

Novinky Evropského dne jazyků 2019

Příručka pro jazykovou výzvu

Evropské centrum moderních jazyků vyvinulo language challenge handbook (Příručku pro jazykovou výzvu). Language challenge handbook obsahuje sérii 51 „výzev“, které motivují studenty k tomu, aby vyšli ze své komfortní zóny a využili nejrůznějších příležitostí k procvičení a učení jazyků. Příručka nabízí řadu zábavných výzev, které mohou studenti řešit buď samostatně, nebo ve třídě. Některé z nich jsou snadné a nevyžadují mnoho času, zatímco jiné jsou o něco náročnější. Každý, kdo splní 20 nebo více výzev, se může odměnit certifikátem z webu Evropského dne jazyků.

Poslední, 51. výzva „Co se odvážíš udělat v cizím jazyce?“ zve studenty, aby vytvořili krátký videoklip. Může být o úkolech z jazykové výzvy nebo o čemkoliv jiném. Videa můžou studenti nahrát na web Evropského dne jazyků.

Další aktivity v rámci Evropského dne jazyků 2019

Webové stránky bude Evropské centrum moderních jazyků dále rozvíjet. Sekce „Informace a zábava“ bude například obohacena o jazykové zajímavosti a celebrity mluví cizími jazyky.

Připravované aktivity:

  • Hra „Co je to za jazyk?“ otestuje schopnost studentů identifikovat jednotlivé jazyky pomocí poslechu konverzací v každodenním prostředí.
  • Aktualizovaný průvodce „Jak se úspěšně naučit jazyk“ (původně vytvořený pro Evropský rok jazyků) poskytne praktické tipy pro výuku jazyků.
  • Soutěž o nejlepší design trička Evropské dne jazyků bude organizována i v roce 2019
  • Soutěž o nejinovativnější akce Evropského dne jazyků, kterou v roce 2018 vyhrála Szkoła Podstawowa nr 1 z Polska s názvem „Dveře do světa“, bude organizována i pro tento ročník 2019 (od 10. září do 10. října).

Zdroj: http://www.msmt.cz/evropsky-den-jazyku-2019-speakdating-v-lucerne