DZS bude mít nové vedení. CERMAT dál povede Zíka

Vydáno: 2 minuty čtení

Výběrová řízení na ředitele Domu zahraniční spolupráce (DZS) a Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) byla ukončena. Do čela DZS se postaví Dana Petrova, ve vedení CERMATu zůstává dosavadní ředitel Jiří Zíka.

V případě CERMATu se do výběrového řízení na ředitele přihlásilo celkem šest uchazečů. Výběrová komise nedoporučila ani jednoho uchazeče za vítěze výběrového řízení pro naplnění podmínek výběrového řízení a budoucí dlouhodobé směřování CERMATu. Z důvodu stability a hladkého náběhu jednotných přijímacích zkoušek i změn ve státních maturitách ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová rozhodla o ročním mandátu stávajícího ředitele s uložením konkrétních úkolů k naplnění zadání zřizovatele. 

V případě DZS se výběrového řízení zúčastnilo sedm uchazečů. „Dana Petrova svojí předloženou koncepcí, předchozími pracovními zkušenostmi v ČR i v zahraničí a díky svému projevu přesvědčila výběrovou komisi, že je nevhodnější kandidátkou na pozici ředitelky DZS,“  řekl k výsledkům výběrového řízení státní tajemník MŠMT Jindřich Fryč.

Dana Petrova je absolventkou oboru mezinárodní politika a diplomacie. Mezinárodní spolupráci v oblasti vzdělávání se věnuje od roku 1997. Má dlouholeté zkušenosti s řízením vzdělávacích programů v České republice v rámci Národní agentury pro evropské vzdělávací programy. Více než 10 let řídila implementaci programu Erasmus na národní úrovni a v letech 2011-2013 působila na Masarykově univerzitě v roli ředitelky Centra zahraničních studií. Od roku 2013 pracovala v Berlíně v německé konzultační a výzkumné společnosti CHE Consult, kde se věnovala hodnocení kvality, efektivity a dopadu mezinárodních programů. V letech 2013-2016 působila rovněž ve vedení Evropské asociace mezinárodního vzdělávání, kde se podílela na řízení expertní skupiny zaměřené na strategické aspekty mezinárodní spolupráce.

Zdroj: http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/dzs-bude-mit-nove-vedeni-cermat-dal-povede-zika