Diplomová práce ministra obstála při kontrole

Vydáno: 2 minuty čtení

 Diplomová práce ministra školství, mládeže a tělovýchovy Roberta Plagy byla zkontrolována systémem na odhalování plagiátorství Turnitin, přičemž práce jednoznačně obstála. O kontrolu požádal ministr Mendelovou univerzitu v Brně, kde diplomovou práci psal i obhajoval.

O prověření mé diplomové práce z roku 2002 s názvem Komparace kolektivního investování prostřednictvím podílových fondů v ČR a EU jsem požádal sám, a to v systému Turnitin, který obsahuje více zdrojů než systém Theses, a práce obstála,“ vyjádřil se ke své práci ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga.

Systém Turnitin porovnává texty s více než šedesáti miliardami aktuálních i archivovaných webových stránek a také s vlastní databází obsahující stovky milionů děl.

„Žádná významnější shoda s žádným zdrojem dostupným online nebyla nalezena. Systém nalezl sice několik kratších shod, nejedná se ale o shodu s jediným dokumentem, ale s obsahem obecně. Manuální kontrola shod nalezených systémem Turnitin ukázala, že se u žádné shody nejedná o plagiátorství, všechny jsou z pohledu akademické etiky v pořádku,“ píše se ve vyjádření Mendelovy univerzity v Brně.

Kratší shody se tak týkají například doslovných citací s řádně uvedeným zdrojem, názvů zákonů, předpisů a dalších dokumentů či institucí nebo nevýznamných shod, které lze považovat za náhodné. Protože systém nezohledňuje datum publikování, diplomová práce byla srovnávána i s mladšími dokumenty, které vznikly až po odevzdání diplomové práce Roberta Plagy, přičemž shodné fráze obsahovaly dvě z nich.

"Kontrola diplomové práce systémem prověřujícím originalitu textu práce neodhalila, dle našeho zjištění, shody, které by byly podezřelé z výskytu plagiátorství,“ sdělil k uvedené práci také mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Report ze systému Turnititin k diplomové práci ke stažení zde: Turnitin report.pdf

 

Zdroj: http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/diplomova-prace-ministra-skolstvi-bez-problemu-obstala-pri