Dětské skupiny: rýsuje se kompromis

Vydáno: 4 minuty čtení

Návrh zákona přinášející tzv. dětské skupiny se na začátku prázdnin setkal s vlnou protestů. Původní návrh zákona totiž ohrožuje existenci oblíbených lesních mateřských škol, rodinných center nebo klubů pro předškolní děti ve vyloučených lokalitách. Nejistou budoucnost vidí mimo jiné i dětské oddíly. Zároveň však dětské skupiny vítají zaměstnavatelé, kteří o jejich nové zřizování stojí. Senát v červenci vrátil zákon Sněmovně s pozměňovacím návrhem. Na jeho znění se vzácně shodnou jak zastánci dětských skupin, tak kritici zákona.

„V lesních mateřských školkách je ohroženo skoro 3000 míst pro děti a s tím spojených až 600 pracovních míst. To přináší problém mimo jiné pro obce, kde lesní školky pomáhají doplnit kapacitu předškolních zařízení,“ upozorňuje Tereza Valkounová z Asociace lesních mateřských škol. Lesní školky proto spouštějí novou petici směřující k poslancům. „První petici určenou Senátu podepsalo během července přes 13 tisíc lidí. Věříme, že ani Sněmovna nebude chtít tolik dětí připravit o školku,“ doufá Valkounová. „Zároveň na začátku září vyhlašujeme Týden otevřených dveří ve všech 120 lesních školkách. Lesní školky jsou v Čechách pět let a ne všichni si umí představit, jak denně fungují. Proto tímto všechny politiky zveme, aby se přišli osobně seznámit s tím, o čem ve Sněmovně budou rozhodovat“, doplňuje kroky na podporu lesních mateřských školek Valkounová.

Zákon je kritizován za to, že zavádí novou plošnou regulaci všech zařízení péče o malé děti. Původně byl přitom prezentován jako další alternativa. Možnost volby však původní verze zákona nedává. Všichni, kdo provozují pravidelné programy pro děti od jednoho roku do nástupu do školy, by tak museli do roka vyhovět požadavkům dětské skupiny, jinak skončí. „Naše školky ve vyloučených lokalitách mají zavedené zázemí a provoz, které vycházelo z toho, co bylo dostupné a vyhovovalo dětem a rodičům. Nyní by všichni museli zajistit například sprchový kout nebo umyvadla ve výšce 50cm,“ přibližuje podobu zázemí dětské skupiny do 12 dětí Šimon Pánek, ředitel společnosti Člověk v tísni. „Pokud bude skupina větší než 12 dětí, jsou parametry stejné jako na mateřskou školu. To je pro většinu stávajících poskytovatelů nereálný požadavek, a tak jim nezbyde, než zařízení zavřít. Děti v našich školkách tak přijdou o jedinou šanci, jak s ohledem na své potřeby začít s předškolní výchovou,“ upozorňuje Pánek.

„Mateřská, rodinná či komunitní centra vznikají z potřeby místních obyvatel. Reagují na aktuální poptávku, často jsou závislá na dobrovolné práci organizátorů. Mnohde zastávají jedinou volnočasovou, kulturní či vzdělávací možnost pro místní obyvatele. Pestrost práce center je klíčová a proto by pro velkou část z nich striktní parametry navržené pro dětskou skupinu byly likvidační,“ komentuje potřebu úpravy závaznosti zákona Michaela Bernardová z Unie center pro rodinu a komunitu.

Řešení, které by pomohlo všem, spočívá v možnosti volby, zda se organizace stanou dětskou skupinou s garancí a podporou státu, nebo budou fungovat dál mimo tuto kategorii. To by zároveň vyhovovalo zaměstnavatelům, kteří na povolení zakládat dětské skupiny čekají. „Umožnit vznik dětských skupin jako volitelné alternativy považujeme za dobrý kompromis. Pro nás je klíčové, aby dětské skupiny mohly začít vznikat co nejdříve,“ uvádí Vít Jásek, výkonný ředitel Unie zaměstnavatelských svazů.

Volitelná registrace by byla řešením i pro zachování lesních školek, které proti zákonu vystupují nejhlasitěji. Senátem předložený pozměňovací návrh toto řešení obsahuje. Je tedy nyní na Sněmovně, zda jej přijme. „Doufáme, že si poslanci z možných variant vyberou tu, která pomůže všem – tedy pozměňovací návrh Senátu. Byla  by škoda promarnit příležitost na schválení všemi přijatelné verze zákona,“ doplňuje Aleš Sedláček, předseda České rady dětí a mládeže.