Dětská kosmická akademie Labyrinthu otevírá brány do vesmíru

Vydáno: 3 minuty čtení

Co jsou exoplanety, jak můžeme zkonstruovat a vyslat do vesmíru družici anebo poslat zprávu či experiment na Mezinárodní vesmírnou stanici? Na tyto a další vesmírné otázky hledají odpovědi žáci ze základní brněnské školy Labyrinth, kteří se letos účastní pilotního ročníku Labyrinth Space Academy. Cílem vesmírné akademie je otevřít dětem oči a seznámit je se všemi aspekty kosmického výzkumu nejen u nás, ale i v Evropě.

Akademie vznikla ve spolupráci s Janem Spratkem z pražského Planetária, Lucií Fojtovou z brněnské Hvězdárny a planetária, Petrem Kapounem ze společnosti S.A.B. Aerospace, která se podílí na unikátních vesmírných projektech Evropské kosmické agentury a Terezou Kubicovou z agentury CzechInvest, která letos již potřetí pořádá akci s názvem Czech Space Week, zaměřenou na kosmický průmysl v České republice.

Akademie pro talentované kosmonauty

Cílem letošního pilotního ročníku, do kterého je přihlášeno 20 žáků základní školy Labyrinth ve věku od 8 do 14 let, je vytvořit koncept “dětské univerzity”, která by se zaměřovala na talentované děti a mohla fungovat v dalších letech v rámci kterékoli školy v České republice i v zahraničí. „Kromě samotné akademie, jejíž platformu bychom chtěli od příštího roku otevřít dalším školám, se snažíme vytvořit i komplexní vzdělávací plán, díky kterému se nauka o vesmírů dostane do vyučovacích osnov více relevantních předmětů, jako je například přírodopis, zeměpis či fyzika,” říká ředitel laboratorní školy Labyrinth Břetislav Svozil a dodává: „Výhodou je, že jsme s ohledem na aktuální opatření nemuseli akademii zastavovat, ale již od počátku jsme plánovali možnost realizace jednotlivých modulů online.”  Doposud mají za sebou malí studenti první dvě setkání a dalších devět ještě před sebou. Čeká je třeba testování materiálů vhodných pro stavbu skutečné kosmické lodi a objevování principů fungování kosmických raket. Sami si vyrobí 3D model měsíční základny a připraví experiment pro Mezinárodní vesmírnou stanici.

Zájem o vesmír roste

Na neustále rostoucím zájmu o kosmický průmysl v ČR má velký podíl také nedávný úspěch hlavního partnera Labyrinth Space Academy, společnosti S.A.B. Aerospace, která vyvinula a vypustila na oběžnou dráhu unikátní dispenser s 53 satelity. „Výrazně jsme díky tomu stoupnuli v očích Evropské kosmické agentury a získali větší důvěru. Už nebudeme vnímány pouze jako země, která vyrábí jenom součástky, ale jako země hodná soutěží o velké projekty. To je pro Česko mimo jiné příslibem vzniku nových pracovních specializovaných pozic,” říká CEO S.A.B. Aerospace Petr Kapoun a vysvětluje tak, proč je důležité seznamovat už malé děti s potenciálem kosmického průmyslu, za kterým se skrývá mnoho běžně používaných technologií.

Czech Space Week již potřetí zaostří na české vesmírné projekty

Druhým z partnerů akademie je agentura CzechInvest, která ve spolupráci s Ministerstvem dopravy a dalšími partnery připravilo již třetí ročník festivalu kosmických aktivit Czech Space Week. Festival věnovaný vesmírným technologiím, kosmickému vzdělání i businessu potrvá od 6. do 14. listopadu 2020. Kvůli koronaviru bude letošní ročník přesunut pouze do onlinu a jeho součástí je i spousta aktivit zaměřených na mladé zájemce o vesmír, včetně akcí, kterých se budou účastnit studenti Labyrinth Space Academy.

Kontakt pro novináře:

Zuzana Novotná

Insight Com. s.r.o.

PR & komunikace

K Jelenici 39, Brno 635 00

IČ: 07689951

DIČ: CZ07689951

zuzana.novotna@insightpr.cz

+420 773 068 497

Zdroj: TS Kosmická akademie, Labyrinth, laboratorní škola Brno