Další ročník středoškolských stipendií ASSIST & HMC je právě otevřen

Vydáno: 3 minuty čtení

Zažít rok na střední škole v USA nebo dva roky ve Velké Británii mohou účastníci stipendijního programu ASSIST & HMC. Nový ročník stipendií nyní otevřela nadace Bakala Foundation a přihlášky českých středoškoláků a středoškolaček bude přijímat do 1. prosince.

Na zahraniční pobyt a stipendium se mohou hlásit studenti 1. a 2. ročníků středních škol a odpovídajících ročníků gymnázií v ČR. Omezený počet míst je k dispozici také pro žáky 9. tříd ZŠ a 3. ročníků SŠ. Programem doposud prošlo více než 300 českých studentů a studentek.

Stipendium ASSIST & HMC pokrývá veškeré náklady na studium, stravu a ubytování přímo na škole nebo u hostitelské rodiny. Program také pomáhá umístit studenta do konkrétní školy a zajistit pro něj potřebnou administrativu. Uchazeči s prokazatelnou finanční potřebou mohou zažádat o pokrytí i dalších nákladů.

„Pobyt v zahraničí dá studentům nejen kvalitní vzdělání a zdokonalení v cizím jazyce, ale především možnost vyzkoušet si odlišný způsob studia, poznat odlišné kultury, osamostatnit se a naučit se hodně o sobě samém,“ říká Václav Pecha, ředitel nadace Bakala Foundation. „Z pobytu se pak vrací sebevědomí, samostatní mladí lidé, kteří si díky této zkušenosti utřídili životní hodnoty a nebojí se mířit vysoko za svými sny.

Předpokladem pro získání stipendia jsou výborné studijní výsledky a dobrá znalost angličtiny, ale i motivovanost ke studiu v zahraničí.  Součástí online přihlášky je například motivační esej, kopie posledního vysvědčení nebo doporučení od učitelů. Přihlášku je nutno odeslat nejpozději do 1. prosince 2022, přičemž pro ty, kterým se podaří odevzdat přihlášku do 1. listopadu, je připravena 50% sleva z administrativního poplatku. V tom případě poplatek, který se platí pořádajícím zahraničním asociacím, činí 20 USD.

Uchazeče dále čeká písemný test z angličtiny a osobní pohovor s odbornou komisí. Finální výsledky budou následně oznámeny v březnu 2023 tak, aby stipendisté mohli začít se studiem na nových školách se začátkem školního roku 2023/2024.

Na programu středoškolských stipendií spolupracuje nadace Bakala Foundation přímo se zahraničními partnery, s britskou asociací The Headmasters’ and Headmistresses’ Conference (HMC) a sítí American Secondary Schools for International Students and Teachers (ASSIST). Obě dohromady sdružují přes 300 prestižních soukromých středních škol.

V Česku má tento program dlouhou, již téměř třicetiletou tradici. Mnozí z absolventů byli následně přijati na výběrové zahraniční univerzity jako je Oxford, Cambridge, Princeton či Harvard University, kde někteří využili vysokoškolského stipendia Scholarship, které taktéž nabízí nadace Bakala Foundation.

Více informací o stipendiích ASSIST & HMC najdete na webových stránkách: https://www.bakalafoundation.org/programy/stredoskolska-stipendia-assist-hmc/