Čeští studenti se svými vědomostmi opět zazářili

Vydáno: 2 minuty čtení

Po letošním květnovém mimořádném úspěchu studentů v kalifornském Los Angeles na soutěži INTEL ISEF si čeští studenti svůj úspěch zopakovali! Tentokrát na soutěži mladých vědců EUCYS ve Varšavě. Sice to zpočátku vypadalo, že naši mladí badatelé jsou se svými projekty trochu mimo hlavní zájem porotců a účastníků a jen těžko budou konkurovat všem těm pohybujícím se robotům a lesklým obrazovkám. Nakonec všechny tři projekty získaly výborné ocenění.

První hlavní cenu za fyziku získal Luboš Vozdecký z Gymnázia Vyškov a s ní i pozvání Švédské akademie na udělování Nobelovy ceny. Ve své práci se věnoval experimentálnímu studiu různých aspektů valivých pohybů. Popsal deformaci podložky pod valícím se tělesem a vyvrátil některé domněnky ohledně původu valivého odporu.

Nenápadný matematik Emil Skříšovský vybojoval Cenu rektora Varšavské univerzity. Emil je studentem Gymnázia Česká a Olympijských nadějí v Českých Budějovicích. Ve své práci se zaobíral Simsonovou větou a jejími známými i neznámými zobecněními a popsal vztahy mezi jednotlivými prvky trojúhelníku.

Zvláštní Cenu firmy INTEL získal projekt Vojtěcha Bočka  s názvem „LORRIS TOOLBOX – Sada nástrojů pro vývoj a řízení robotů“, který zpracoval jako student Střední průmyslové školy a VOŠ technické v Brně. Cílem projektu bylo vytvořit software, který výrazně usnadňuje a zrychluje vývoj, testování a řízení různých elektronických zařízení – zejména robotů.

26. ročník mezinárodní soutěže European Union Contest for Young Scientists (soutěž nejúspěšnějších projektů mladých vědců) se konal od 19. do 24. září 2014 ve Varšavě. Letošního ročníku se zúčastnilo 119 soutěžících z 39 zemí s 85 projekty. Kromě států Evropské unie se do soutěže zapojili jako hosté studenti z Kanady, Číny, Nového Zélandu, Jižní Koreje a USA.

Českou republiku reprezentovali laureáti 35. ročníku Celostátní přehlídky prací Středoškolské odborné činnosti (SOČ), která se konala v červnu 2013 v Brně. Vyhlašovatelem SOČ je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, jejím gestorem Národní institut pro další vzdělávání.