Čeští středoškoláci uspěli na evropské soutěži vědeckých prací

Vydáno: 3 minuty čtení

Jedna hlavní cena a dvě zvláštní ceny z prestižní vědecké středoškolské soutěže Evropské unie pro mladé vědce (EUCYS) v Bruselu putují do České republiky! V prostorách bruselského výstaviště Tour & Taxis se ve dnech 15. až 20. září 2016 konal 28. ročník mezinárodní soutěže vědeckých prací středoškolských studentů European Union Contest for Young Scientist (EUCYS). 

Letos se do Bruselu sjelo 150 studentů z 38 zemí světa. Kromě mladých vědců z evropských států se soutěže zúčastnili středoškoláci z Egypta, Jižní Koreje, Číny, USA a Kanady. Českou republiku reprezentovali úspěšní laureáti loňského 37. ročníku Celostátní přehlídky Středoškolské odborné činnosti.

Tomáš Heger, student Slovanského gymnázia v Olomouci, obhajoval projekt „Vzájemné porovnání GC-MS rozborů silic tří odrůd levandule (Lavandula angustifolia Mill.) a jejich antiproliferačních účinků“. Cílem jeho práce bylo porovnat vzájemné působení silic získaných ze tří odrůd (bílákrajová beta) levandule úzkolisté z hlediska jejich chemického složení a protinádorových účinků. Každá ze tří odrůd levandule byla zastoupena jedním směsným vzorkem a byla opakovaně testována na cytotoxicitu na následujících buněčných liniích: HeLa (buňky nádoru děložního hrdla), CCRF-CEM (buňky akutní lymfoblastické leukemie) a MCF7 (buňky prsního adenokarcinomu). Tomáš získal třetí hlavní cenu a zvláštní cenu „Stockholm International Youth Science Seminar 2016“ spojenou s účastí na předávání Nobelových cen.

Práce Elišky Bršlicové z Gymnázia Česká v Českých Budějovicích „Výzkum subvulkanických žil v okolí Benešova nad Černou“ získala zvláštní cenu EIROFora – European Synchrotron Radiation Facillity (ESRF) – spojenou s týdenním pobytem v Grenoblu. Její práce mapuje geologický vývoj v jižních Čechách, konkrétně v okolí Benešova nad Černou, a je významným zdrojem informací pro geologický výzkum této lokality, v níž se  vyskytují tenké subvulkanické žíly obsidiánů a žulových porfyrů.

„Chalkogenidová skla a vrstvy Ga5Sb10Ge20S65:0,1Ho 0,1Er s intenzivní luminiscencí v IČ oblasti“ je název soutěžního projektu Jiřího Etrycha a Petry Kmoníčkové z Gymnázia Pardubice, Dašická. Práce se zabývá přípravou chalkogenidového skla a tenkých vrstev o definovaném složení a jejich charakterizací s důrazem na luminiscenční vlastnosti v infračervené oblasti. Výsledky oceněného projektu jsou využitelné v optoelektronice.

Soutěže vědeckých prací EUCYS se Česká republika účastní od roku 2000 a v silné mezinárodní konkurenci získávají naši studenti téměř pravidelně některou z hlavních či zvláštních cen, které udělují významné vědecké instituce. Soutěž Středoškolská odborná činnost, jejíž nejúspěšnější účastníci jsou vysíláni na mezinárodní soutěž EUCYS, vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a jejím garantem je Národní institut pro další vzdělávání.