21. ročník soutěže Romano Suno přiblíží, jak vidí svět kolem sebe romské děti

Vydáno: 4 minuty čtení

Autoři těch nejlepších literárních, výtvarných i audiovizuálních děl přijedou v úterý 4. prosince do Amerického centra v Praze, aby tam převzali ocenění v soutěži Romano suno (Romský sen). Odborná porota vybrala jejich práce ze tří stovek příspěvků.   

Sar adaj dživas?

Lačho ďives, Romale! Rado bi tumenge pisinavas, sar ke amende pes dživel. Sar hin tates, tak o papa he o baba avri bešen pre lavka he pijen e kava. E ulica hin pherdo čhave, bavinen pes. Rado dikhav kada than, bo kaj kadaj caľi mri famelija. O kamarata hrajinen o fotbal a o čhaja khelen the giľaven. O daja le cikne čhavorenca bešen paš e poši a pes bavinen, so adaďives tavena he raďisaľon, hoj pro uľica vešelo a klid.       Patrik Husár z Ostravy, 5. ročník ZŠ

Nerozuměli jste? Na konci najdete český překlad…

Smyslem soutěže Romano suno, kterou každoročně pořádá obecně prospěšná organizace Nová škola, je umožnit romským dětem a náctiletým popsat svět kolem sebe vlastníma očima a ocenit jejich znalost romštiny – jazyka, který se ve veřejném prostoru běžně nevyskytuje. Většinové společnosti pak přibližuje svět romských dětí a zvyšuje povědomí o možnostech romštiny jako plnohodnotného jazyka.

„Letos například jedním ze soutěžních témat bylo setkání s duchy. Víra v duše zemřelých, kteří po smrti stále komunikují s živými, je u Romů pořád velmi živá. Potvrdilo se to i v soutěži. Sešly se nám na toto téma desítky příběhů,“ popisuje Bořkovcová. „Celkově ale myslím sborník nevyznívá moc strašidelně, protože zase jiné děti si vybraly téma Kdy ses nejvíc smál. A ještě další děti psaly například úvahy o svém vztahu k romštině anebo o místu, kde žijí.“

Vítězové se na vyhlášení sjedou z Ostravy, Brna, Přerova, Valašského Meziříčí, Kraslic, Ústí nad Labem, Vsetína, Plzně a dalších českých měst.

Do literární části soutěže přispělo letos 168 dětí. Dostali jsme ale také 24 videí. Ty soutěží v audiovizuální kategorii. Tu jsme v Romano sunu otevřeli před čtyřmi lety, abychom dali možnost zapojit se do soutěže také dětem, které psaní v romštině nepřitahuje,“ uvedla koordinátorka akce Marie Bořkovcová z Nové školy, o.p.s.

Vyhlášení 21. ročníku Romano Sunomoderuje romský aktivista a perfomer David Tišer, zpěvem ceremoniál zpříjemní Pavlína Matiová. Předávání cen předcházejí tvůrčí dílny, vedené samotnými porotci, které hravou formou umožní výhercům nahlédnout do inspirativního světa literárního i výtvarného umění. Literární dílnu povedou spisovatelky Iveta Kokyová a Renata Berkyová, výtvarnou dílnu Antonín Střížek a Terezie Chlíbcová.

Program slavnostního vyhlášení se uskuteční 4. 12. v prostorách Amerického centra (Tržiště 13, Praha 1). Od 10:15 do 11:45 zde budou probíhat tvůrčí dílny, od 12:45 do 15:00 se pak uskuteční udílení cen. „Letos už třetím rokem zde bude své ceny v literární soutěži pro romské studenty středních a vysokých škol vyhlašovat také organizace ROMEA,“ dodává Marie Bořkovcová.

Více o soutěži a vyhlášení najdete na www.novaskolaops.cz/romano-suno.

A na konec slíbený překlad jednoho z příspěvků letošního Romano suna:

Jak se u nás žije?

Dobrý den, lidi! Rád bych vám napsal, jak se u nás žije. Když je u nás teplo, dědové a babičky sedí venku na lavičkách a pijí kávu. Ulice je plná dětí, které si hrají. Mám rád to místo, protože tady je celá moje rodina. Kamarádi hrají fotbal, holky tancují a zpívají. Maminky s malými dětmi sedí u pískoviště a povídají si, co dneska uvaří a radují se, že je na naší ulici veselo a klid.

Zdroj: Tisková zpráva Nová škola o. p. s.